Українським виробникам м'яса не вдається забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність населення
Міністерство аграрної політики визнало, що протекціоністська політика України на ринку м'яса в останні кілька років замість очікуваного зростання виробництва призвела до дефіциту. Українським компаніям, всупереч очікуванням, не вдалося забезпечити внутрішній ринок через низьку платоспроможність українського споживача. Вихід із ситуації учасники ринку і чиновники бачать у збільшенні ефективності виробництва за рахунок експорту. Але зовнішні ринки для українських компаній поки закриті, пише Коммерсант-Україна.
Ще в кінці 2007 року в Мінагрополітики заявляли, що Україні в 2008 році буде незалежна від імпорту м'яса. Подолати дефіцит на внутрішньому ринку планувалося за рахунок протекціоністської політики держави - збільшення держдотацій у галузі та посилення контролю за імпортом.
Але насправді державна політика в цій сфері призвела до зворотного ефекту - дефіцит м'яса на внутрішньому ринку зріс, визнають в міністерстві. «В Україні склався дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т м'яса », - заявив нещодавно міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. Для порівняння: у 2005-2007 роках в Україні щорічно ввозилося 260-280 тис. т м'яса.
Держава так і не створило дієвого механізму держпідтримки - це основна причина зростання дефіциту, упевнений аналітик ІК BG Capital Дмитро Ушенко. За даними Мінагрополітики, в 2009 році з держбюджету тваринникам було виплачено всього 330 700 000 грн дотацій. Це як мінімум в 20 разів менше від необхідного, вважає Ушенко.
При цьому держава продовжує регулювати ціни в галузі, що знижує привабливість інвестування у тваринництво. Учора Антимонопольний комітет рекомендував десяти великим виробникам м'яса птиці знизити оптово-відпускні ціни, а також зобов'язав підприємства укладати прямі контракти з роздрібними мережами, щоб уникнути необгрунтованого зростання цін за рахунок посередників.
Нинішній уряд, як і попереднє, обіцяє подолати дефіцит на ринку м'яса. Прем'єр-міністр Микола Азаров нещодавно заявив, що буквально за два роки Україна задовольнить його за рахунок внутрішнього виробництва. Хоча в можливості реалізації цих планів сумніваються навіть в Мінагрополітики. Учасники ринку переконані, що в найближчі чотири-п'ять років в Україні збережеться імпорт свинини і яловичини, а також м'яса птиці в невеликому обсязі.
Найбільші перспективи зростання виробництва - у сегменті м'яса курки. Ситуація з виробництвом свинини набагато гірше. Імпортна продукція значно дешевша від вітчизняної, і ринок прямо залежить від обсягів її ввезення в країну. Але найбільш плачевно справи йдуть з яловичиною - найближчим часом експерти очікують подальшого скорочення обсягів її виробництва.