Мінекономіки пропонує для захисту вітчизняного ринку ввести ліцензування імпорту сала, свинини і м'яса птиці. Відповідний проект постанови винесено на громадське обговорення
У цілому пропонується розширити список ліцензується імпорту трьома категоріями «свинина свіжа, охолоджена або морожена», «м'ясо та їстівні субпродукти свійської птиці», «сало без пісних частин, свинячий жир і жир свійської птиці».
Від нововведень Мінекономіки чекає поліпшення ситуації на ринку м'яса. Прогнозується, що в Україні припинять ввозити низькосортну продукцію за демпінговими цінами і дестабілізувати вітчизняне тваринництво.
Як повідомляє прес-служба Мінекономіки, після вступу України до СОТ в країні зменшилося виробництво продукції тваринництва, замість цього збільшився її імпорт, особливо сильно виріс ввезення м'ясопродукції. У 2007 році (до вступу України до СОТ), за інформацією Держмитслужби, до України було ввезено 207,9 тис. тонн м'ясопродукції, в 2008 році - вже 512,2 тис. тонн, в 2009 році - 429,7 тис. тонн.
За оперативними даними Держкомветмедицини, імпортувалися в основному низькосортні м'ясо і м'ясопродукти, а саме: яловичина, що складається з тримінгу і субпродуктів; свинина, що складається з субпродуктів, сала, жиру, а м'ясо птиці, що складається з м'яса механічної обвалки, каркасів, субпродуктів.
Нововведення, викладені в проекті постанови, стосуються не тільки ринку м'яса. Попутно з переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, пропонується вилучити фарби друкарські та папір некрейдований з водяними знаками.