З кінця серпня через катастрофічне неврожаю пивоварного ячменю в Україні ціни на нього злетіли. Ще недавно ячмінь продавали не дорожче 900-950 гривень за тонну (за врожай 2009/2010 року). Зараз ціни на нього вдвічі вище - 1800-1900 гривень за тонну, повідомляє видання «proUA».
Крім того повідомляється про низьку якість врожаю: в загальному його обсязі відсоток фуражного ячменю збільшився, а солодового зменшився.
«Солодов практично ніхто не торгує. Виробники зайняли вичікувальну позицію », - скаржиться директор рівненського пивзаводу ВАТ« Рiвень »Мар'ян Года. Якщо старі запаси солоду пивовари закуповували за 2900-3000 гривень за тонну, то ціна на солод з ячменю врожаю-2010 зросте до 4000 гривень за тонну. У собівартості солоду ціна ячменю досягає 65-70%.
Як повідомляє видання, закупівлі ячменю нового врожаю тільки почалися. Експортно-орієнтовані агрокомпанії, незважаючи на складності з вивозом зернових за межі країни, тримають високі ціни і для внутрішнього ринку.
З огляду на той факт, що за технологією солоду потрібно буде ще «відлежуватися» протягом трьох тижнів, перегляду цін на пиво варто очікувати не раніше, ніж через місяць. Але уникнути цінового зростання не вдасться: у собівартості дешевих сортів пива на частку солоду близько 40%, у собівартості дорогих - близько 50%.
На думку Мар'яна Роки, підвищення роздрібних цін на пиво слід очікувати не менш ніж на 30%. Але не миттєво. Відпускні ціни будуть підвищуватися поетапно - аж до нового року. Причому пивовари будуть вичікувати, хто з гравців не витримає тиску першим.